3 pași simpli către o raportare SAF-T fără griji! DETALII AICI →

ÎNREGISTREAZĂ-TE la Webinarul “Cum să activezi serviciul “Extras Online” ca să ai o imagine completă, la zi, asupra încasărilor și plăților firmei”.

De ce vrei să arunci pe geam cu bani care ți se cuvin din dividende?

Barbat arunca cu bani

Share this article

Timp de citire: 5 minute

Cuprins

ACTUALIZARE din data de 17 octombrie 2024 la articolul de blog publicat inițial pe data de 11 octombrie 2024: Mediafax anunță că “De la 1 ianuarie salariul minim va fi 4.050 lei”, conform declarațiilor făcute de către Prim-ministrul României.

Exact. De ce ai arunca bani care ți se cuvin? Ei bine, chiar asta o să faci dacă ai dividende de acordat și alegi să NU acționezi chiar acum cât timp impozitul pe dividende e 8%, iar CASS-ul se plătește la nivelul unui salariu minim brut de 3.300 de lei (salariul minim brut este de 3.700, dar, în situația în care alegi plata dividendelor acum, calculul CASS-ului se va face la cea mai mică valoare a salariului minim brut din 2024).

 

Astăzi, impozitarea capitalului este mică în România

8% la dividende nu va rămâne așa din cel puțin două motive.

Primul motiv este chiar sub ochii fiecăruia dintre noi. Vedem în presa economică, dar și în rapoartele diverselor autorități, că avem o economie informală masivă și evaziune fiscală cvasi-generalizată. România reușește să colecteze taxe sub 30% din PIB, cu foarte mult sub media europeană de 42%. Suntem într-un moment în care statul are nevoie de bani mai mult ca niciodată. Diferența este că acum, mai mult ca oricând, statul nu mai are timp și trebuie să colecteze și să taxeze mult mai eficient.

Deci, probabilitatea ca acest 8% să rămână la fel în 2025 este foarte mică, mai ales că acest procent este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Impozitarea redusă a capitalului a creat, la rândul ei, alte probleme. Pentru că taxarea pe salarii este mare, România are foarte mulţi salariaţi plătiţi cu salariul minim. Iar acest lucru generează, în lanț, alte oportunități pierdute de obținere de venituri pentru bugetul de stat.

Al doilea motiv este că se preconizează o creștere a salariului minim brut în 2025. Această creștere este motivată de necesitatea alinierii la legislația europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Conform informațiilor disponibile, salariul minim brut ar putea ajunge la cel puțin 4.100 lei de la 1 ianuarie 2025.

Să presupunem că printr-o minune nu se va majora salariul minim brut de la începutul anului viitor. Chiar și așa, tot o să plătești CASS la nivelul de 3.700 lei al salariului minim brut.

Să facem câteva calcule simple. Să presupunem că ai dividende brute de distribuit în cuantum de 100.000 de lei.

Câștigul tău net în condițiile actuale de impozitare și nivel al salariului minim brut de 3.300 de lei va fi de 84.080 lei:

 

Sumă distribuită 100.000 lei
Taxe datorate
CASS(1) 7.920 lei
IMPOZIT(2) 8.000 lei
Total 15.920 lei
Câștigul tău net
Total 84.080 lei

(1) CASS – Contribuția de asigurări sociale de sănătate: 10% aplicat la pragul de 24 salarii minime de 3.300 lei
(2) Impozit pe venit: 8% aplicat la valoarea sumei brute distribuite

 

Câștigul tău net în condițiile în care alegi distribuirea de dividende anul viitor în ipoteza că nu se modifică nivelul impozitului pe venit și nici nivelul actual al salariului minim brut de 3.700 lei, va fi de 83.120 lei:

Sumă distribuită 100.000 lei
Taxe datorate
CASS(1) 8.880 lei
IMPOZIT(2) 8.000 lei
Total 16.880 lei
Câștigul tău net
Total 83.120 lei

(1) CASS – Contribuția de asigurări sociale de sănătate: 10% aplicat la pragul de 24 salarii minime de 3.700 lei
(2) Impozit pe venit: 8% aplicat la valoarea sumei brute distribuite

 

În cazul în care alegi să distribui dividende anul viitor, iar impozitul va crește de la 8% la 10% și salariul minim brut va crește la 4.100 de lei, câștigul tău net va fi de doar 80.160 lei:

Sumă distribuită 100.000 lei
Taxe datorate
CASS(1) 9.840 lei
IMPOZIT(2) 10.000 lei
Total 19.840 lei
Câștigul tău net
Total 80.160 lei

(1) CASS – Contribuția de asigurări sociale de sănătate: 10% aplicat la pragul de 24 salarii minime de 4.100 lei
(2) Impozit pe venit: 10% aplicat la valoarea sumei brute distribuite (în cazul în care impozitul crește la 10% de la 8% cât este în prezent)

 

 

Prin urmare, orice amânare de soluționare acum a situației dividendelor, te poate costa suplimentar între 960 de lei și 3.920 de lei.

 

Din ianuarie, ANAF-ul o să știe rapid tot ce ai băgat sau ai scos pe firmă

Dacă ai scos bani din firmă ca avans în ideea că o să reglezi această operațiune cu acordarea de dividende, e timpul să rezolvi acest aspect chiar acum. De unde atâta grabă când tu faci asta de ani de zile și în afară de contabilul tău, Keez, nu te-a bătut nimeni la cap că trebuie să rezolvi acest lucru “ca la carte”?

Ai auzit probabil de SAF-T care devine obligatoriu pentru contribuabilii mici la 1 ianuarie 2025. Dacă nu ai citit până acum articolele de pe blogul Keez despre acest lucru, ai la finalul acestui articol o listă de linkuri utile. 

Pe scurt, prin intermediul SAF-T, mai precis a Declarației Informative D406, ANAF-ul va vedea toate operațiunile și documentele contabile, nu doar niște sume consolidate ca în declarațiile de până acum. 

Nu te amăgi că ANAF-ul nu are resurse să verifice asta. Digitalizarea ANAF, angajată în PNRR și susținută cu fonduri UE, înseamnă capacitate de procesare semnificativă și abilități de control de la distanță – nu mai e nevoie să trimită inspectori cu servieta la sediul tău: un chat-bot programat să verifice tot, 24/7, îți va trimite un email prin care ți se va cere să rezolvi problema constatată. 

Deci nu conta pe faptul că nu o existe resurse ca să verifice ce faci tu în firma ta. Vei primi notificări după notificări după care vor curge și amenzi și dobânzi penalizatoare conform legii. La un cash scos în 2022, să zicem, sumele datorate sunt de luat în seamă.

 

În concluzie, ce alegi? Plătești în condițiile actuale de impozitare sau plătești mai mult anul viitor?

Răspunsul este evident: nu are sens să plătești mai mult pentru banii care ți se cuvin. Ai posibilitatea să reglezi acum, la trimestrul trei, această situație.  

Dacă ești client Keez, și nu ai scos până acum dividende pe avans, poți distribui dividende foarte simplu, în doar 3 pași:

  1. Verifică suma de distribuit în aplicația Web (app.keez.ro) la sectiunea Dashboard > Dividende. Aici vei găsi suma maximă ce poate fi distribuită (atât suma brută cât și suma netă).
  2. Întocmește documentul “Hotărâre AGA distribuire dividende – HAGA DIVIDENDE” și încarcă-l în aplicație în secțiunea Documente.
  3. Plătește dividendele – suma neta din Hotarare poate fi platita catre asociati. Luna viitoare va trebui plătit impozitul pe dividende. Calculul acestui impozit este făcut de Keez și va apărea în raportul “Datorii la stat”.

 

Dacă ai avansuri pe care decizi că vrei să le compensezi cu dividende, trebuie să urmezi pașii de mai sus, cu mențiunea că la punctul 2 trebuie să mai întocmești un document numi “Decizie compensare avansuri cu dividende” pe care îl găsești în secțiunea “Configurări”/”Formulare”.

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: