ÎNREGISTREAZĂ-TE la Webinarul “Cum să activezi serviciul “Extras Online” ca să ai o imagine completă, la zi, asupra încasărilor și plăților firmei”.

Antreprenoriatul în Europa: Pasiunea și provocările unei forțe motrice

Descoperă cum pasiunea și autonomia îi conduc pe antreprenorilor europeni, în timp ce birocrația și contextul economic dificil le pun piedici

Share this article

Timp de citire: 2 minute

Cuprins

Micile afaceri și antreprenorii reprezintă coloana vertebrală a economiei europene, generând 85% din noile locuri de muncă create în ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, aceștia se confruntă cu provocări semnificative, de la birocrație excesivă la dificultăți în navigarea reglementărilor.

Visma, lider în furnizarea de software esențial pentru IMM-urile din Europa, marchează Ziua Mondială a Antreprenorilor prin lansarea unui studiu care explorează provocările și motivațiile acestei forțe motrice a economiei europene.

Keez, parte a grupului Visma, prezintă în acest articol de blog principalele idei rezultate din acest studiu.

 

Pasiunea și autonomia: principalele motoare ale antreprenoriatului

În studiul realizat în parteneriat cu Kantar au fost intervievați 2.000 de antreprenori și proprietari de afaceri din întreaga Europă. Rezultatele arată că principalele motive pentru care respondenții au ales să-și înceapă propria afacere sunt:

  • Pasiunea (19%)
  • Dorința de autonomie (17%)
  • Independența financiară (14%).

 

Povara administrativă: un obstacol major

Un procent alarmant de 55% dintre respondenți estimează că dedică peste 40% din timpul lor sarcinilor administrative. Mai mult, 64% consideră că este dificil să înțeleagă regulile și reglementările care guvernează afacerea lor.

 

Contextul macroeconomic dificil

Aproape jumătate dintre respondenți consideră că starea economiei reprezintă cel mai mare factor extern de provocare pentru afacerea lor. Pentru anul următor, 46% dintre respondenți și-au identificat creșterea ca obiectiv principal, în timp ce 13% își propun să își îmbunătățească eficiența afacerii.

 

Visma și companiile din grupul Visma, parteneri de încredere pentru antreprenori

Visma, un susținător al spiritului antreprenorial, a dezvoltat un ecosistem extins de produse și servicii concepute de antreprenori, pentru antreprenori. Astăzi, Grupul sprijină peste 1,7 milioane de mici afaceri europene din peste 20 de țări, cu peste 70 de produse locale.

„Toate companiile mari pornesc de la mic. La Visma, înțelegem rolul crucial pe care îl joacă toate părțile interesate din Europa – de la instituții financiare la centre de cercetare și corporații multinaționale – în susținerea și dezvoltarea micilor afaceri. Aceste companii contribuie la construirea unei Europe mai flexibile și mai rezistente, o realizare care merită să fie celebrată colectiv”, – spune Ari-Pekka Salovaara, Segment Director for Small Business la Visma.

 

Adoptarea instrumentelor digitale de contabilitate

Adoptarea instrumentelor digitale de contabilitate rămâne moderată în rândul micilor afaceri, doar 36% dintre respondenți declarând că utilizează software de contabilitate. Dintre aceștia, 54% au raportat că timpul petrecut cu contabilitatea s-a redus semnificativ odată cu utilizarea unui software profesional.

„Recunoaștem puterea transformatoare a software-ului cloud, a inteligenței artificiale și a altor tehnologii în a oferi proprietarilor de mici afaceri instrumentele de care au nevoie pentru a reuși. Suntem, de asemenea, atenți la schimbările în reglementări, inclusiv la introducerea facturării electronice, care vizează creșterea eficienței și a avantajului competitiv al IMM-urilor într-o economie globală. Misiunea noastră este să facilităm această transformare și să lucrăm îndeaproape cu partenerii, clienții și angajații noștri din întreaga Europă”, conchide Salovaara.

Studiul poate fi descărcat de aici.

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: