Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

De ce trebuie plătit TVA la o factură de servicii externe, chiar și dintr-o țară UE

Share this article

Timp de citire: 4 minute

Cuprins

Indiferent de „Stare de Urgență”, „Stare de Alertă”, „relaxare”, sau orice altă situație specială, afacerile merg înainte. Banii fac lumea să se învârtă, însă uneori ne încurcăm la TVA.

Atunci când alegem să cumpărăm bunuri sau servicii din străinătate (fie că e vorba de un laptop bun sau de publicitate pe social media) e bine să fim atenți la câteva elemente importante. Alexandru Puiu, Director de Operațiuni la Keez, explică de ce trebuie plătit TVA la factura de Facebook, de exemplu, și ce e de făcut în cazul facturilor din țări non-UE:

„În cazul bunurilor situația este relativ simplă pentru că acestea au vamă fizică. TVA-ul pentru bunuri se calculează (în plus față de factura de la furnizor) și se plătește în vamă. Pot exista situații când nu se plătește TVA (pentru persoane fizice în anumite condiții sau pentru anumite bunuri), dar în general firmele plătesc TVA la importul de bunuri.

În cazul serviciilor, lucrurile nu mai sunt la fel de simple și e nevoie de reglementări speciale. Să pornim de la un exemplu concret: să presupunem că există doi furnizori, F din Franța și R din România, care prestează același serviciu, la același cost și la același preț, 100 EUR. O firmă din România care vrea să-l cumpere ar plăti 119 EUR dacă l-ar lua de la firma R (din România) și doar 100 EUR dacă îl cumpără de la firma F (din Franța).

Serviciile nu au vamă fizica și prin urmare, achiziția de servicii se auto-declară de companie. Serviciul se consideră consumat în România și se aplică legislația și cota de TVA din România. Cu alte cuvinte, TVA-ul se calculează de firma cu cotă TVA din Romania, aplicată la valoarea fără TVA din factură.

Dacă nu ar exista reglementări speciale și nu s-ar plăti TVA la achizițiile din străinătate, situația ar dezavantaja firmele locale în fața celor din alte țări. Ba chiar ar genera nenumărate încercări de evitare a plății TVA.

Încă de la început e nevoie de o clarificare. Denumirea de „firmă plătitoare de TVA” lasă loc unei interpretări nefericite: unii antreprenori își spun „dacă nu sunt firmă plătitoare de TVA, atunci nu plătesc TVA”. Nu este chiar așa, denumirea ar trebui să fie: „firmă nededucătoare de TVA”. Nimeni nu va factura acelui antreprenor, doar lui, fără TVA. De exemplu, nu se va întâmpla niciodată ca acel antreprenor să meargă la un Cash & Carry și să le spună că el nu plătește TVA și să primească o factură fără TVA.

Odată clarificat acest aspect, iată cum funcționează mecanismul:

– Facturile din UE vin fără TVA (asta dacă datele au fost configurate bine în portalul partenerului, Facebook, de exemplu). În cazul acesta se poate crea impresia că tot ce trebuie făcut este să plătim factura către Facebook și totul este închis. Nu este așa, factura vine cu obligația de plată a TVA în România – dacă ești neplătitor de TVA, plătești luna viitoare, dacă ești plătitor de TVA aplici taxare inversă și practic nici nu plătești, dar nici nu deduci TVA, generând același efect final.

– Dacă datele nu au fost configurate bine în contul din portalul partenerului (mare atenție: trebuie introdus codul de TVA valabil în VIES în acest portal, altfel facturile vor conține TVA-ul din țara respectivă), factura din UE ar putea să conțină deja TVA. Din păcate, situația aici este extrem de neplăcută – va trebui plătit încă o dată TVA-ul din România.

Există și situația specială în care facturile din unele țări non UE nu vor putea fi controlate. Dacă au TVA sau o taxă similară, o vor pune pe factură. Pentru acestea sigur va trebui plătit TVA în România.

Ca specialist în domeniu, înțeleg că e genul de informație stufoasă care te poate pune în dificultate dacă nu ai cunoștințe serioase în domeniu. Ca antreprenor, cel mai bine este să ai lângă tine un expert care să te ajute.

Clienții Keez au alături o întreagă echipă de experți contabili autorizați CECCAR care întocmesc și depun declaratia D301 pentru firmele neplătitoare de TVA în care se menționează separat valoarea serviciului și TVA-ul aferent. De aici, valoarea TVA-ului apare evidențiată în raportul “Datorii la Stat” din Platforma Online (sau în aplicația de pe telefon) din luna în care s-au achiziționat serviciile, astfel încât să poți să știi permanent ce ai de plătit către stat.

Nu uita că această taxă nu respectă regulile standard: ea se plătește lunar, așa că e important să-ți verifici raportul Datorii la Stat în fiecare lună, ca să nu te trezești datornic fără voie.”

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: