Începând cu 01.07.2024, salariul minim pe economie a fost modificat de Guvern de la 3.300 la 3.700 lei brut/lună. În cazul în care ai contract de mandat și remunerația contractului de mandat trebuie mărită la 3,700 lei brut/luna pentru ca firma să rămână în continuare microintreprindere (plătitoare de impozit pe venit).
Îți reamintim că dacă contractul de muncă al angajatului în firma ta este mai vechi de 2 ani, atunci salariul nu mai poate fi egal cu salariul minim. El trebuie sa fie cu minim 1 RON mai mare.
Dacă ești client Keez, vei fi anunțat din timp de orice fel de noutăți legislative prin intermediul aplicației web sau pe telefon, respectiv pe email. Procesele noastre automatizate permit generarea actului adițional pentru actualizarea salariului minim dintr-un click.
Care sunt noile salarii minime?
În cazul în care ai angajați care au salariul brut aferent normei de lucru mai mic decât noul salariul minim pe economie va trebui sa le întocmești un act adițional de mărire salariu.
În funcție de normele de lucru, salariații cărora trebuie să le mărești salariul sunt:
- Normă 1 oră/zi: salariul brut minim este de 463 lei/lună
- Normă 2 oră/zi: salariul brut minim este de 925 lei/lună
- Normă 4 ore/zi: salariul brut minim este de 1.850 lei/lună
- Normă 8 ore/zi: salariul brut minim este de 3.700 lei/lună
Pentru firmele care aplică scutirile aferente domeniului construcțiilor, salariul rămâne la 4,582 lei/brut pe lună, iar pentru cele din agricultură și industria alimentară, salariul minim rămâne la 3,436 lei/brut pe lună.
Ce efecte va avea majorarea salariului minim pe economie?
Evident, mai toate efectele acestei majorări influențează direct contribuțiile pe care persoanele le datoreaza statului și nu numai.
Cei ce realizează venituri prin intermediul activităților de tip independent sau prin drepturi de proprietate intelectuală vor experimenta o creștere a bazei de calcul CAS. Contribuția de 25% rămâne aceeași, doar că valoarea sa se va schimba.
Cei ce realizează venituri extrasalariale (ca și persoane fizice) vor experimenta o creștere a contribuțiilor sociale.
Cei care au doar venituri extrasalariale vor experimenta, de asemenea, o creștere a contribuțiilor sociale dacă optează pentru înscrierea în sistemele de asigurare socială și de sănătate. Această majorare a contribuțiilor se aplică și celor care nu au venituri.
Pe scurt, din moment ce plafonul de 12 salarii minime brute crește, cresc astfel și contribuțiile datorate atât de persoanele fizice, cât și de antreprenori.
Cum afectează noul salariu minim antreprenorii din România?
Pentru început, atât piața locurilor de muncă, cât și forța de muncă în sine ar putea vedea o creștere. O majorare adusă la salariul minim pe economie poate convinge mai multe persoane să-și caute un job în condiții legale, pe baza unui contract.
Pe de alta parte, după cum am menționat, cresc contribuțiile pentru veniturile extrasalariale obținute. Astfel, antreprenorii care sunt implicați în mai multe proiecte s-ar putea regasi în situația de a scoate mai mult din buzunar pentru taxe la final de an.
Modificările legislative sunt mai ușor de administrat dacă ești client Keez
În primul rând clienții Keez au la îndemână toate informațiile despre modificările legislative pe telefon și pe web, în aplicația Keez. Ei primesc toate aceste noutăți și pe email.
Pentru Keez, informarea clienților și consultanța specifică sunt priorități permanente și toate sistemele și procesele noastre sunt calibrate pentru a îndeplini acest obiectiv.
Aplicația Keez este extrem de simplu de utilizat și în situațiile în care antreprenorii au de făcut modificări salariale. Sistemul automat de notificări din aplicație îți va aminti că există modificări și actualizări de făcut.
Procedura pentru actualizarea salariului minim constă doar într-un click pentru a genera actul adițional din tab-ul Salarizare/Salariați, o completare de la tastatură a numărului actului adițional, respectiv un click pentru a tipări actul adițional în vederea semnării. Actul adițional semnat se încarcă în același tab, Salarizare, în secțiunea Documente.