Odată cu implementarea sistemului e-Factura au existat nenumărate confuzii și întrebări cu privire la facturile pe care trebuie să le înregistrăm în contabilitate, ce se întâmplă cu facturile incorecte din e-Factura sau cu facturile neînregistrate în contabilitate. În acest articol vă vom oferi răspunsuri la cele mai uzuale întrebări pe care le-am identificat.
e-Facturi pe care nu le recunoști
Dacă primești în SPV o factură pe care nu o recunoști, de la un furnizor pe care nu îl recunoști atunci nu o înregistra în contabilitate. Este foarte posibil ca acea factură să fie de tip “Spam” și cineva să o fi trimis din greșeală sau intenționat către tine. Ai posibilitatea să lași un mesaj în SPV în legătură cu această factură, însă nu este obligatoriu să faci asta. Dacă ai primi 1000 de facturi de acest tip, ar fi imposibil să răspunzi tuturor. Cert este că, dacă nu recunoaștem aceste facturi, nu le înregistrăm în contabilitate
Facturi duplicate
În cazul în care regăsești o factură cu aceeași serie și același număr în SPV de mai multe ori înseamnă că acea factură este dublată și trebuie să o înregistrezi o singură dată în contabilitate. ANAF a încercat să împiedice trimiterea repetată a facturilor în SPV, însă nu a reușit în totalitate.
Facturi incorecte
Dacă ai primit în SPV o factură greșită (cantitate greșită, preț greșit etc.) de la un partener pe care îl cunoști, îți recomandăm să îi ceri să facă stornare și refacturare cu datele corecte. Ambele trebuie trimise în SPV pentru a se evita confuziile (multiple facturi cu același număr și serie).
Facturi vechi
Dacă găsești în SPV facturi mai vechi, pe care ai uitat să le înregistrezi în contabilitate și vrei să le accepți acum sau o factură pe care nu ai acceptat-o inițial, dar te-ai decis că este corectă până la urmă, nu te alarma. Înregistrează-le atunci când le-ai găsit. Este mult mai indicat să rezolvi o eroare în loc să o ignori, chiar dacă mai târziu decât a trebuit. Pentru a evita aceste situații, îți recomandăm să apelezi la un soft sau un sistem care să te ajute să eviți aceste situații.
Ce trimiți în contabilitate
Dacă ai factura în format fizic (PDF) și o primești și în e-Factura, ai opțiunea să o trimiți pe oricare dintre ele până la data de 30 iunie 2024. Înainte de această dată, factura fizică încă mai are valoare documentară. De la 1 iulie 2024, însă, factura fizică nu mai are nicio valoare și doar e-Factura va putea fi înregistrată în contabilitate.
Află mai multe aici: Termene importante pentru e-Factura și cum va arăta contabilitatea de la 1 iulie 2024