De la începutul lunii iulie a intrat în vigoare ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 69 din 21 iunie 2024 care modifică unele reguli din domeniul facturii electronice (RO e-Factura) și al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum și pentru alte măsuri fiscale.
Crearea unui mecanism prin care contribuabilii de bună credință vor fi protejați
Una dintre măsurile cele mai importante prevăzute de această OUG este că se va crea un mecanism prin care contribuabilii de bună credință vor fi protejați. Ei vor putea notifica organele fiscale competente atunci când un furnizor nu-și îndeplinește obligația de a emite e-Factura.
Alte modificări notabile din OUG 69
În perioada 01 Iulie – 31 Decembrie 2024 se pot trimite e-Facturi și în relația B2C (către persoanele fizice), pe baza de CNP.
Începând cu data de 01 Ianuarie 2025 trimiterea facturilor în relația B2C este obligatorie.
Organele de executare silită, inclusiv executorii judecătoreşti şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi în numele şi în contul furnizorilor, au obligaţia să respecte prevederile referitoare la RO e-Factura.
Se va organiza un nou registru, Registrul RO e-Factura executări silite.
Autofacturile emise se considera facturi emise în relația B2B.
Agricultorii persoane fizice care aplică Regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 3151 din Legea nr. 227/2015, nu au obligaţia utilizării sistemului RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024—30 iunie 2025.
Articole despre e-Factura pe blogul Keez:
- Modificări legislative: Guvernul României a aprobat modificări semnificative ale sistemelor digitale naționale e-TVA, e-Factura și e-Transport.
- ACTUALIZARE modificări fiscale. e-TVA: Keez este pregătită pentru integrarea inițiativelor ANAF.
- e-Factura: Ce se întâmplă cu o factură neînregistrată în contabilitate.
Urmărește blogul Keez pentru noutăți și comentarii privind modificările legislative.