ÎNREGISTREAZĂ-TE la Webinarul “Cum să activezi serviciul “Extras Online” ca să ai o imagine completă, la zi, asupra încasărilor și plăților firmei”.

Modificări legislative: Guvernul României a aprobat modificări semnificative ale sistemelor digitale naționale e-TVA, e-Factura și e-Transport

Guvernul României a aprobat modificări semnificative ale sistemelor digitale naționale e-TVA, e-Factura și e-Transport

Share this article

Timp de citire: 4 minute

Cuprins

Ca urmare a consultărilor cu mediul de afaceri, Guvernul României a aprobat vineri, 28 iunie 2024, modificări semnificative ale sistemelor digitale naționale e-Transport, e-TVA și e-Factura.

În articolul de blog Keez din data de 27 iunie 2024 am prezentat primele luări de poziție ale Ministrului de Finanțe în urma acelor consultări.

Iată principalele noutăți aprobate vineri, 28 iunie 2024.

e-TVA

Termen prelungit pentru justificarea diferențelor de TVA. Justificarea diferențelor de TVA în raport cu decontul precompletat începe cu 1 ianuarie 2025.

Notificări de conformare. Acestea nu vor afecta indicatorii de risc fiscal până la 1 ianuarie 2025.

Verificarea decontului precompletat. Termenul pentru verificarea informațiilor și datelor din decontul precompletat a fost extins la 20 de zile, iar notele justificative au fost eliminate.

Specialiștii Keez afirmă că firmele trebuie să explice în continuare diferența dintre sumele din decontul precompletat și cel care se depune. Documentele justificative trebuie considerate foarte importante: tot ce nu se acceptă ca factură de achiziție din e-Factura va apărea totuși în decontul precompletat. Este important ca antreprenorii să colaboreze cu furnizorii pentru a asigura sincronizarea dintre bunurile și serviciile primite și facturi.

​​Cum funcționează sistemul e-TVA?

  1. Începând cu luna august 2024, ANAF generează fișierul cu decontul precompletat de TVA pe baza datelor de la firme pe care le strânge prin sistemele sale digitale.
  2. Companiile își depun propriul decont, conform datelor din contabilitate. Ele au posibilitatea să vadă rapoartele prin care ANAF a generat datele.
  3. ANAF verifică dacă există diferențele între deconturile precompletate pregătite de
    ANAF și deconturile de TVA întocmite de contribuabili. Acolo unde sunt diferente, se trimit notificäri de conformare.
  4. Contribuabilii au 20 de zile să răspundă la notificare. De la ș ianuarie 2025, netransmiterea unui răspuns în termen se sancționează.
  5. Tot de la 1 ianuarie 2025, în funcție de nivelul riscului fiscal al persoanei impozabile, aceasta poate face obiectul inspectiei fiscale sau controlului antifrauda.

 

Important: Codul de Procedură Fiscală conține patru criterii de risc fiscal care vizează:

  • înregistrarea fiscală,
  • depunerea declaraţiilor fiscale,
  • nivelul de declarare
  • realizarea obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat şi către alţi creditori.

 

Alte noutăți aprobate vineri, 28 iunie 2024

Revizuirea amenzilor. Sistemul de amenzi va fi revizuit și diferențiat pe categorii de persoane impozabile.

Se înființează Comitetul e-TVA. Acesta este format din reprezentanții MF și ai mediului de afaceri pentru monitorizarea mecanismului sistemului e-TVA și realizarea de îmbunătățiri constante. Scopul este de a asigura combaterea evaziunii fiscale și reducerea gap-ului de TVA. Un alt scop declarat este și digitalizarea care să vină în sprijinul contribuabililor, în relație cu organele fiscale.

Specialiștii Keez atrag atenția și asupra faptului că Ministerul de Finanțe a înțeles că TVA-ul la încasare este una din principalele situații în care ei nu vor avea date pentru a precompleta corect Decontul de TVA. Astfel, persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare NU au obligația să utilizeze sistemul până la 1 august 2025, când vor exista datele disponibile din SAF-T (Fișierul Standard de Control Fiscal).

Keez, fiind integrată permanent cu ANAF, va avea acces la toate informațiile puse la dispoziție în SPV și vom putea utiliza toate aceste detalii imediat. Accesul la informații va face ca răspunsul la notificarea de conformare sa fie făcut în cele mai bune condiții, fără completare manuală și fără greșeli de introducere date.

Odată cu decontul precompletat, contribuabilii pot avea acces la rapoartele generate din bazele de date ale ANAF în care i se prezintă contribuabilului cum au fost generate datele din decont. Consultarea acestora este opțională.

Au rămas posibilele diferențe între decontul precompletat și decontul corect de TVA:

  • Facturile către persoane fizice (obligatorii în RO e-Factura din 01 Ianuarie 2025)
  • Facturile cu deductibilitate parțială
  • Facturile în marjă
  • Facturile primite cu tva la încasare.

 

Precizare importantă: nu s-a renunțat la codul QR de pe bonurile fiscale, deci este posibil ca în viitor casele de marcat care tehnic nu pot emite aceste coduri QR să fie înlocuite (în următorii 2 ani).

e-Transport

Amânarea sancțiunilor. Pentru operatorii economici autorizați, sancțiunile legate de transportul rutier internațional vor fi amânate până la 1 ianuarie 2025. Această măsură are ca scop evitarea blocajelor în activitatea companiilor de transport și protejarea economiei naționale.

  • Tot vineri, 28 iunie 2024, Guvernul României a mai adus unele modificări legate de:
    Ajustarea plafonului lunar (pentru a beneficia de facilitatea fiscală de neimpozitare a 300 de lei/lună, plafonul lunar de 4.000 lei (venit brut) va exclude contravaloarea tichetelor de masă și a indemnizației de hrană pentru perioada iulie – decembrie 2024).
    Utilizarea e-Factura pentru institutele și centrele culturale ale altor state care activează în România.

 

Rămâi informat și consultă blogul Keez pentru a fi la curent cu toate detaliile și termenele de implementare pentru noutățile fiscale și legislative pregătite de autorități.

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: