Contzilla.ro a publicat, înainte de declanșarea pandemiei COVID-19, un sondaj în care una dintre concluziile unanime desprinse era că, în opinia antreprenorilor intervievați, o mare parte din contabili nu țin pasul cu tehnologia și aceasta este o barieră într-o comunicare mai eficientă.
Pentru antreprenori, comunicarea înseamnă mult mai mult decât posibilitatea de a fi în legatură cu contabilul lor pe email, telefon, sau prin mesaje Whatsapp.
Comunicarea în contabilitate înseamnă în primul rând accesul antreprenorului la informații financiare recente ce au la bază informații contabile. În paradigma contabilității tradiționale, recent semnifică o lună de zile, adică un antreprenor are acces la aceste informații după ce contabilul a efectuat închiderea de lună. Acesta e momentul în care un antreprenor poate trimite un email, da un telefon la contabil (ați discutat mai mult de 1 minut și 30 de secunde cu un contabil tradițional cu câteva zile înainte de închiderea de lună?) și poate cere detalii despre unele facturi ne-încasate, despre cheltuieli, sau despre orice are nevoie să știe.
Studiul Contzilla.ro surprinde problemele pe care contabilitatea tradițională, și implicit clienții de contabilitate tradițională, adică sute de mii de firme mici și mijlocii care își externalizează serviciile de contabilitate, le au în absența tehnologiei în serviciile actuale de contabilitate: informații vechi (vechi = luna trecută) și imposibilitatea de a lua decizii rapide pe baza unor date care ar trebui să fie la îndemână, chiar și pe telefonul mobil.
Se poate însă și altfel.
1000 de antreprenori din România au renunțat la contabilul tradițional și au apelat la contabilitatea online Keez.
Keez a privit mereu contabilitatea și tehnologia ca un întreg inseparabil și a gândit toate procesele de contabilitate din această perspectivă.
Desigur, contabilitatea financiară, jurnalul TVA, balanța, registrele contabile obligatorii, bilanțul, declarațiile pentru taxe și impozite firmă, înregistrarea documentelor de salarizare către ITM și Revisal rămân așa cum sunt, însă procesele prin care se ajunge la acestea și seturile de documente pe care se bazează pot fi prelucrate și puse la dispoziția antreprenorilor într-un alt fel.
Alexandru Puiu, Director de Operațiuni la Keez declara pentru Contzilla.ro că “echipa Keez a gândit chiar de la început serviciile de contabilitate pe un ADN de tehnologie atât în derularea activității specifice contabilității (inclusiv realizarea și depunerea lunară a declarațiilor pentru taxe și impozite firmă, respectiv înregistrarea documentelor de salarizare către ITM și Revisal), cât și în zona de comunicare antreprenor – expert contabil”.
Directorul General al Keez, Daniel Mateescu, într-un inteviu pentru expose.ro afirma că “noi facem o adunare simplă cu implicații extraordinare: contabilitate plus tehnologie = contabilitate online. Keez îmbină serviciile de contabilitate tradiționale cu tehnologii precum Spring Boot, Node.js, GraphQL, Angular, OpenCV, MongoDB, PostgreSQL sau Redis. Asta înseamnă că utilizatorii accesează resurse la cerere din eco-sistemul tip platformă de la Keez și beneficiază de rapoarte de management financiar în timp real (orice client, indiferent de tipul de abonament lunar, de dimensiunea firmei sau de numărul de angajați)”.
Pentru Keez, tehnologia facilitează extra servicii, precum facturarea şi salarizarea, tot online.
Keez are o echipă formată din 22 de experţi contabili şi 13 programatori și oferă astăzi, la pachet, tehnologia şi serviciile de contabilitate (inclusiv înființare firmă) pentru 1.000 de firme mici şi PFA-uri din România, acestea activând în diferite industrii precum IT, comerţ online şi servicii.