3 pași simpli către o raportare SAF-T fără griji! DETALII AICI →

ÎNREGISTREAZĂ-TE la Webinarul “Cum să activezi serviciul “Extras Online” ca să ai o imagine completă, la zi, asupra încasărilor și plăților firmei”.

Plătitor de TVA sau neplătitor? | Keez

Share this article

Timp de citire: 2 minute

Cuprins

Află de la Oana Pastramă, Partener Keez, cum stabilești dacă este mai avantajos să ai o societate plătitoare de TVA sau nu, pornind de la analiza activității tale viitoare.

Dragă antreprenorule,

Cu siguranță anterioara noastră postare (https://www.keez.ro/blog/profil-fiscal-impozitare-micro-profit-tva.html) ƫi-a dat bătăi de cap şi a dat naştere şi mai multor ȋntrebări, aşa că iată, mai facem puƫină lumină ȋn ceea ce priveşte TVA-ul (nu degeaba am spus că este un impozit complicat).

Spuneam că răspunsul corect al ȋntrebării “este mai avantajos să am o societate plătitoare de TVA sau una neplătitoare de TVA?” este DEPINDE.

Acum să vedem la ce se referă acest DEPINDE.

În primul rȃnd să analizăm puƫin viitoarea ta activitate:

  • Vei avea o activitate mică?
  • Vei avea o activitate ce va creşte rapid?
  • Clienƫii tăi vor fi societăƫi mari sau societăƫi mici?
  • Ai ȋn plan să achiziƫionezi bunuri din ƫări membre UE?
  • Ai ȋn plan să prestezi servicii intracomunitare sau să vinzi ȋn spaƫiul European?

Acestea sunt ȋntrebări importante la care trebuie să ai răspuns atunci cȃnd alegi profilul fiscal al societăƫii tale ȋn ceea ce priveşte TVA-ul. De ce? Pentru că de ele DEPINDE un răspuns pozitiv sau negativ la ȋntrebarea noastră.

Dacă activitatea ta va fi una mică, dacă te vei adresa unor parteneri mici, dacă nu ai ȋn plan să efectuezi achiziƫii intracomunitare sau să prestezi servicii intracomunitare, atunci societatea ta poate rămȃne neplătitoare de TVA, cel puƫin pȃnă la atingerea plafonului de 300.000 lei sau pȃnă optezi pentru a fi plătitoare de TVA. Vei putea achiziƫiona bunuri din UE şi ȋn acest caz, ȋnsă valoarea acestora va fi de maxim 10.000 eur. Dacă depăşeşti acest plafon atunci vei avea nevoie de un cod special de TVA pentru a putea achita TVA aferent achiziƫiei respective ȋn Romȃnia.

Dacă activitatea ta va fi una intensă, dacă te vei adresa unor parteneri mari, dacă ai ȋn plan să efectuezi achiziƫii intracomunitare sau să prestezi servicii intracomunitare, atunci te sfătuim să ȋnregistrezi societatea ca plătitoare de TVA.

Avantajele pe care le vei avea ȋn acest caz sunt:

  • vei putea deduce TVA din facturile de achiziƫie emise de partenerii tăi,
  • nu există plafon privind achiziƫia de bunuri din UE,
  • vei putea presta/vinde către ƫări din UE aplicȃnd mecanismul taxării inverse (adică nu vei achita TVA pentru aceste operaƫiuni dacă şi partenerul tău este ȋnregistrat ȋn scopuri de TVA). Atenƫie! Mecanismul taxării inverse este unul complex şi depinde şi el de tipul activităƫii prestate.

Cum spuneam, TVA-ul este un impozit cu “greutate”. De aceea, este o idee bună să consulƫi un profesionist contabil ȋnainte de a lua o decizie ȋn acest sens.

Suntem aici pentru a te ajuta!

Spor la treabă!

 

Urmărește pe blogul Keez alte materiale cu sfaturi utile pentru antreprenori.

Articole similare:

 

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: