ÎNREGISTREAZĂ-TE la Webinarul “Cum să activezi serviciul “Extras Online” ca să ai o imagine completă, la zi, asupra încasărilor și plăților firmei”.

Declaraţia informativă informativă D406 este documentul formal prin intermediul căruia se transmite Fişierul standard de control fiscal (SAF-T) de către contribuabili/plătitori, în format electronic, către organul fiscal central.

< Înapoi la Glosar

Ce este Raportarea SAF-T?

 SAF-T este un standard internațional pentru schimbul electronic de date financiar-contabile între firme și autoritățile fiscale. A fost dezvoltat de OCDE pentru a facilita colectarea și verificarea informațiilor fiscale și include cinci componente principale:

Datele privind mijloacele fixe vor fi transmise anual, înainte de depunerea situațiilor financiare, iar informațiile despre stocuri vor fi furnizate doar la cererea autorităților fiscale.

 

Caracteristici raportare SAF-T

SAF-T este un fișier electronic de tip XML care conține date extrase automat din programele de contabilitate, exportate și stocate într-un format standardizat.

Avantajele raportării SAF-T:

 

Ce fel de firme sunt obligate să depună Declaraţia informativă D406

Depunerea Declaraţiei informative D406 este obligatorie pentru persoane juridice române care țin contabilitatea în partidă dublă, respectiv pentru unități fără personalitate juridică din România, aparținând unor persoane juridice străine, care țin contabilitatea în partidă dublă.

Cele mai des întâlnite tipuri de societăți care sunt obligate să depună D406 sunt:

 

Cine NU trebuie să depună Declaraţia informativă D406?

PFA-urile nu trebuie să depună D406 deoarece nu sunt obligate să țină contabilitatea în partidă dublă.

Pe lângă PFA-uri mai sunt și multe alte entități care nu sunt obligate să depună D406, cum ar fi:

 

Cum se transmite Declaraţia informativă D406

Fişierul standard de control control fiscal (SAF-T) este transmis de către contribuabili/plătitori în format electronic către către organul fiscal central, prin intermediul Declaraţiei informative privind fişierul standard standard de control fiscal, denumită denumită în mod uzual de către autorități “Declaraţia informativă informativă D406”.

Informaţiile necesare privind D406 se actualizează prin intermediul „Ghidului contribuabilului pentru pentru pregătirea şi depunerea Declaraţiei informative informative D406 – Fişierul standard de control fiscal fiscal (SAF-T)”, disponibil la secţiunea dedicată SAF-T pe portalul ANAF.

Declaraţia informativă D406 se completează electronic. Semnarea declaraţiilor declaraţiilor se realizează prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu completările completările ulterioare.

Declaraţia informativă D406 se depune în format electronic, prin intermediul serviciului public digital „Servicii online – depunere declaraţii” al ANAF sau prin intermediul site ANAF sau prin intermediul site-ului www.e-guvernare.ro, serviciul „Depunere declaraţii ANAF”.

 

Ce au de făcut firmele în legătură cu depunerea Declarației informative D406?

Adoptarea SAF-T implică gestionarea unui volum mare de date financiare și fiscale. Companiile trebuie să colecteze, organizeze și valideze aceste informații înainte de a le transmite autorităților într-un format specific, deși complex. O înțelegere profundă a cerințelor SAF-T este crucială pentru a asigura o implementare corectă și în conformitate cu legislația.

Citește detalii pe blogul Keez privind pașii pe care o firmă trebuie să îi facă în legătură cu depunerea D406.

 

Structura SAF-T în România conține aproape 400 de elemente fiscale și contabile obligatorii. Keez a făcut deja dezvoltările necesare și depune în prezent Declarația D406 SAF-T pentru clienții săi contribuabili mari și mijlocii.

De la 1 ianuarie 2025 și contribuabilii mici, clienți Keez, vor beneficia de depunerea D406.

 

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: