< Înapoi la Glosar
Organizațiile neguvernamentale (ONG) sunt persoane juridice de drept privat, independente de instituțiile statului, care dețin capacitatea de a lua decizii în nume propriu și de a răspunde legal pentru consecințele aplicării acestora.
ONG-urile sunt constituite pentru un scop de interes general sau colectiv, dar și în scopul personal nepatrimonial al membrilor.
Principalele trăsături
- Sunt organizații, având o prezență și o structură instituțională;
- Sunt private, independente de stat din punct de vedere instituțional;
- Nu distribuie profit – nu împart profiturile cu administratorii lor sau cu un grup de „proprietari“;
- Se autoguvernează – dețin controlul asupra deciziilor și operațiunilor proprii;
- Sunt voluntare – apartenența nu este cerută prin lege și se pot atrage contribuții benevole de timp sau de bani.
Forma juridică
ONG-urile pot avea diverse forme juridice, inclusiv fundații, asociații, organizații religioase, organizații de caritate, organizații de voluntariat etc. Ele pot desfășura o varietate de activități, cum ar fi furnizarea de asistență socială, acordarea de burse sau granturi, promovarea culturii și educației, protejarea mediului înconjurător, îmbunătățirea sănătății și a condițiilor de trai etc.
Forma de finanțare
ONG-urile pot fi finanțate din surse diverse, inclusiv donații, subvenții, taxe de membru, vânzarea de produse sau servicii, precum și alte surse de venituri. Ele sunt supuse reglementărilor legale specifice în ceea ce privește constituirea, operarea și raportarea activităților, în funcție de jurisdicția în care își desfășoară activitatea.