3 pași simpli către o raportare SAF-T fără griji! DETALII AICI →

ÎNREGISTREAZĂ-TE la Webinarul “Cum să activezi serviciul “Extras Online” ca să ai o imagine completă, la zi, asupra încasărilor și plăților firmei”.

Persoana fizică autorizată (PFA) este o formă de organizare a afacerii care permite unei persoane fizice să desfășoare o activitate economică.


< Înapoi la Glosar

Pentru cine este potrivit un PFA?

PFA-ul este o opțiune populară pentru antreprenorii care doresc să înceapă o afacere de mici dimensiuni, deoarece este o formă simplă și relativ ieftină de înființare. Principala caracteristică a unui PFA este lipsa capitalului social și a limitării responsabilității. O PFA răspunde cu întregul patrimoniu. Practic, nu există o diferențiere semnificativă între persoana și activitatea prestată de aceasta.

Dacă vrei să îți înființezi un PFA trebuie să știi că există două tipuri: PFA în sistem real și PFA normă de venit, în funcție de activitatea pe care vrei să o desfășori. Unele coduri CAEN pot fi doar în sistem real. 

 PFA în sistem real

 Plătești impozit 10% din venitul net, adică încasări minus cheltuieli deductibile, iar CAS-ul și CASS-ul atunci când veniturile anuale depășesc plafoanele stabilite prin lege.

PFA normă de venit

Plătești impozit de 10% aplicat la normă, adică o sumă fixă indiferent de cât încasezi, iar CAS-ul și CASS-ul dacă norma depășește plafoanele legale.

Cine poate fi PFA

Avantaje PFA

– Poți să dispui de bani imediat (la SRL poți dispune de bani trimestrial);
– Este mai ușor să o închizi;
– În anumite condiții impozitele sunt mai mici (PFA norma de venit);
– Nu este nevoie de contabil autorizat.

Dezavantaje PFA

– Doar 5 tipuri de activități/PFA;
– Dacă se schimbă tipul de activitate trebuie operate modificări în documentele firmei;
– Pentru fiecare activitate trebuie să existe dovada abilității executării acelei abilități (diplomă acreditată);
– Răspundere patrimonială (persoana răspunde cu propriile bunuri);
– Instabilitate fiscală (PFA-urile au fost supuse mai multor modificari de-a lungul timpului);
– Susceptibilă a fi analizată pentru dependența de un anumit client (dacă autoritățile decid că activitatea este «dependentă» adică se prestează muncă similară cu un salariat atunci pot decide să reclasifice această activitate => veți datora taxe și contribuții salariale din urmă).

 

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: